Körömminták Halloweenre

Körömminták Halloweenre: Az elmúlt pár évben – bár hazánkban nincs hagyománya – Magyarországon is egyre népszerűbb a Halloween ünnepe, azaz a halottak-napi fekete humorú bolondozás. Erre az ünnepre sok helyen partyt rendeznek, ahova beöltözve (jelmezben vagy az alkalomhoz illő furcsa, dekadens toalettekben) illik megjelenni.

A Napnál is világosabb, hogy ezekhez a szettekhez hozzáillő körömfestés dukál, ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Ne tököljünk, töközzünk!

A Halloween egyik védjegye a tökből faragott, rémisztő arcú lámpás, azaz jack-o-lantern. Morcos arcát könnyű megfesteni, csak a megfelelő narancssárga (töksárga) színt kell kiválasztani hozzá. A mintához fekete színre is szükség lesz, a szemek és a száj kialakításához.

Körömminták Halloweenre

Fessük a körmöt egyszínű narancsra, majd rajzoljuk meg a szemek háromszögét feketével, végül rajzoljuk meg a szájat egyszerű cikkcakkvonallal.

Második lehetőségünk már átmenetet képez a koponya és Jack feje között. Egyszerű narancssárga alapra a szemeket nem teljes háromszöggel, csak két „cakk”-kal (vagy „cikk”-kel, azaz kacsacsőrrel) rajzoljuk meg. Az orr helyét szintén egy a száj felé álló kacsacsőr jelzi. Végül a fogsort több, egymás mellé húzott párhuzamos képviseli. Ez a minta akkor néz ki a legjobban, ha a párhuzamosok a körömvégre esnek, a „cakk”-ok pedig szintén a körömvég felé nyílnak.

Körömminták Halloweenre

Koponyát úgy is rajzolhatunk, ha fekete alapszínre először egy fehér színű oválist rajzolunk, erre jön a két szemüreg nagy sötét foltja, az orrüreget két rövid párhuzamos csík jelzi, majd a fogsort egy vízszintes egyenessel stilizáljuk, amelyet sűrűn egymás mellett elhelyezett párhuzamos vonalak kereszteznek.

Nagyon menő körömminták Halloweenre idén, ha nem rajzolunk arcot, csak a stilizált fogsor emlékeztet a rém-arcokra. Nagyon ötletes, ha például egy francia festés határvonalára helyezzük a „fogsort”, vagyis: színezzük nude színre vagy kenjük be színtelen lakkal a körmöket. A körömvégeket fessük ki pl. tökszínnel (ez szintén utalás). A két szín találkozásának határát húzzuk át vékony fekete vonallal, majd sűrű párhuzamos fekete vonalakkal húzkodjuk át teljes szélességében.

Körömminták Halloweenre

Körömminták Halloweenre – véres jelenetek

Korábban már volt szó a körmökön játékosan lecsurgó színes csíkokról, most ezt a festésmódot fordítjuk egy kicsit komolyabbra: ha vérvörössel készítjük, olyan hatást érhetünk el, mintha belőlünk folyna a vér, vagy éppen széttéptünk volna valakit – attól függően, hogy melyik irányból vezetjük a csurgást.

Világos és sötét alapra is tehetjük a vércsíkokat, világosnak érdemes nude vagy színtelen alaplakkot használni, a sötétnek a fekete a jó, de akkor olyan árnyalatú legyen a piros, ami erősen elüt tőle, de még közel áll a vérvöröshöz.

Körömminták Halloweenre

Fessük ki az alaplakkal a körmöket, majd hagyjuk megszáradni. Ha eldöntöttük, hogy a körömnek melyik végére tesszük a vér „forrását”, akkor azt a részt fessük vörösre (keskeny sávban a cuticula mentén, vagy egy vékony francia körömvégnek megfelelően). Ez után fogjunk egy pettyegető eszközt, vagy ha ez nincs, akkor egy radírba szúrt nagy fejű gombostűt, és ezt mártogassuk a vörös körömfestékbe, és egymás mellé (részben egymást átfedő) sorban pöttyök lehelyezésével rajzoljuk meg a vércsurgást, párhuzamosan a köröm hosszával. Ha elég bő festéket használunk, a cseppek szépen összefolynak egy vonallá. Érdemes a végső cseppet kissé nagyobbra csinálni, és a vércsíkok közül az egyiket hosszabbra, a másikat rövidebbre festeni.

Pókhálós, de nem poros

A Halloween-hez kapcsolódó rémisztgetés újabb fő alakja a pók és a pókháló, mint a boszorkányok és szellemek legfőbb kísérője. Pókhálót rajzolhatunk egyszerűbben és bonyolultabban is, nézzük!

Az egyszerű pókháló egy nagy nyolc ágú csillagból készül. Rajzoljuk meg a csillagot úgy, hogy húzunk egy vonalat, arra merőlegesen még egyet, majd a kilencven fokos szögek felezőit is megrajzoljuk mindkét irányban. Ha ez kész, akkor megrajzoljuk a pókháló íveit is, csillag szárai által befogott háromszögekbe, több körben. Mivel a pók a hálóját általában a sarokba szokta rakni, a legjobban akkor mutat, ha a köröm sarkába rajzoljuk, úgy, hogy csak egy része látsszon.

A másik lehetőség, ha tűtechnikával rajzoljuk, ez egy picikét bonyolultabb, de kifinomultabb, viszont kisebb képet ad. Alapozzuk le a körmöket, majd cseppentsünk rá egy jó nagy fekete foltot, és még száradás előtt egy kisebb fehéret, majd egy még kisebb feketét. Rögtön fogjunk egy tűt, és a középpontból kiindulva „húzzuk ki” a csillag 8 szárát. Így a fekete körök pereme megível és kirajzolja a pókháló alakját.