A rövid köröm festése

A rövid köröm festése mint téma még nem nagyon fordult elő nálukn. Nagyon sokat írtunk már a különféle körömfestésekről és körömmintákról, de ezekben a leírásokban általában közepes vagy kifejezetten hosszú körmökről van szó. Pedig a rövid köröm is bátran festhető, sőt van egy kifejezett trend, ami a rövid körmök díszítéséről szól.

Sokan vagyunk, akik valamilyen oknál fogva nem tudjuk vagy nem akarjuk megnöveszteni a körmeinket. Vagy képtelenek vagyunk dolgozni (pl. gépelni) hosszú körmökkel, vagy kisbabát gondozunk és nem akarunk balesetet, esetleg olyan rossz minőségűek a körmeink, hogy hosszas próbálkozás után felhagytunk a növesztéssel. Van, akinek egyszerűen nem áll jól a hosszú fazon, hiszen körmei az ujjak vége felé szélesednek és ez megnövesztve kiterülő, fura formát ad. Nem kell elkeserednünk, hiszen a „csutka” körmeinket is bátran festhetjük és lehetünk vele ugyanolyan trendik, mint más a „karmaival”.

A rövid köröm festése

A rövid körömre is bátran tehetünk/tetethetünk gél-lakkot, hiszen bár ezzel a technikával a köröm hosszán nem tudunk változtatni, de a tartását, kinézetét és a formáját kiválóan korrigálhatjuk a segítségével. Ha valamilyen oknál fogva a körmeink elvékonyodtak, lemezesen vagy hosszanti irányban törnek, esetleg rágtuk és szeretnénk megszabadulni ettől a rossz szokástól, a zselélakk minden esetben jó szolgálatot tehet.

Azt hihetnénk, hogy a rövid köröm festésére csak szűkös lehetőségek állnak rendelkezésre, de ez nem így van. Tény, hogy van, ami nem annyira mutatós (pl. a francia festés egyes változatai, a chevron vagy az óriás minták), de a legtöbb, az oldalon eddig bemutatott technika megfelel erre a célra. A rövid körmökön kifejezetten izgalmas látványt nyújtanak a feltűnő színek, a meghökkentő minták, bár kifejezetten rövid körmök díszítésére nem vagy csak ritkábban használunk pl. rátéteket, 3D díszeket. A rövid, ámde feltűnően festett körmök fiúsan nőiesek, tehát nem a díva, hanem mondjuk a Marlene Dietrich-féle vonalat, nem a tündérkirálynő, hanem az iskoláslány, nem a primadonna, hanem a Madonna-féle stílust képviseli.

A rövid köröm festése – avagy milyen mintákat tegyünk a rövid körömre?

Nagyon nagy divat a teli szín-flekk a rövid körmökön, ami igazán élénk színekkel mutat jól. Természetesen akinek az tetszik, választhat halványabb árnyalatokat is, de az igazi, vagány hatás pl. vérpirossal, feketével, pinkkel stb. érvényesül. Nagyon szépen érvényesülnek a rövid körmökön a különféle strukturális lakkok: a csillámos, gyöngyházas, homok-, matt-, rágógumi-, bársony- és ki tudja még milyen felszínt kiadó speciális termékek.

A rövid köröm festése

Ha unalmasnak találjuk az egyszínű felületeket, bátran alkalmazzunk kisebb mintákat: pöttyözést, csíkozást, apróbb rátétek közül egyet-egyet. Kiváló ötlet a 4+1 és a 3+2 felosztás alkalmazása is. Rövid körmökön nagyon vagányul mutat, ha a 4+1 felosztásban pl. a gyűrűs ujjunkat kirakjuk strasszokkal vagy apró szegecsekkel. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a pöttyözés szélesíti a körmöket, ahogy a keresztirányú csíkozás is, míg a hosszanti csíkozás nyújt. Ezekkel az optikai trükkökkel picit változtathatunk a körmeink alakján, ha nem vagyunk megelégedve.

A következő lépcsőfok a komolyabb mintázás, azaz olyan díszítések alkalmazása, amelyek nagyobb felületet foglalnak el, vagy ismétlődnek (pl. inda). Nagyon szépen mutatnak a rövidke körmökön is a csipke és rácsminták (itt is kiváló ötlet a most nagyon divatos felosztás az ujjak eltérő festésében). Olyan mintánál, amelyik alkalmas rá, a felosztást úgy is alkalmazhatjuk, hogy 3 körmön pozitívban, kettőn pedig negatívban visszük fel.

Rövid körmökön is jól mutat a negative space. Ennek a mintának a jellegzetességéből adódik, hogy nem érdemes túlságosan finom mintázatot választani, mert elsikkadnak a „space”-k. Nagyon laza és vagány az a NS alapdarab, amikor csak a holdat festjük ki valamilyen színnel, a többi felület teljesen festetlen marad. Ami az absztrakt mintákat illeti, a water marble, a különféle fröcskölős technikák (ezekről bővebben jövő héten) szintén nagyon vagányul mutatnak a rövid körmökön. Vannak bizonyos figuratív minták is, amelyek rövid körmökön jobban mutatnak. A zippzár, a különféle mikulásos, állatkás, gyümölcsös stb. kézi festésű és matricás díszítések is nagyon mutatósak.