Gél lakk használata

A gél lakk használata egyszerű és pár apróság betartása mellett tartós eredmény érhető el. A  gél lakk egy zselé szerű anyag, így csak UV fényre köt meg. Az otthoni gél lakk használata töretlen népszerűségét a másik nagy előnyének köszönheti az pedig az, hogy könnyen kenhető. Szinte körömlakk állagú. A legújabb generációs géllakoknak már alig van illatuk.

A gél lakk használat egyszerűen, otthon

gél lakk használata

A gél lakk használata egyszerű. Az elkészítés sorrendjét figyelmesen és pontosan be kell tartani, nem szabad a márkákat és a leoldható, nem leoldható termékeket összekeverni. Nem szabad az elkészítés közben megállni és megszakítani a kötési sorrendet. Ha megállsz és megszakítod a kötési sorrendet mondjuk egy rövid kitérővel vagy egy cigaretta elszívással, akkor az történik, hogy a félkész körömdíszítésed legutoljára felvitt megkötött rétegre olyan anyagok tapadhatnak, ami meggátolja a további anyagok egymásra kötését. A teljesen elkészült körömdíszítés is még a legutolsó lámpás kötés után is még órákig kötésben van. ezért nem szabad egyből olyan dolgot végezni ahol a körömdíszítés vegyszeres anyaggal találkozik, pl. mosogatás.

A gél lakk használata egyszerűen pár lépésben:

 1. Elő kell készíteni a körömlemezed. Sorrendben: bőrfeltolás, bolyhosítás, polírozás, majd végül a portalanítást.
 2. Előkezeljük a körömlemezt  nail preppel, a nail prep levegőre szárad. Száradás után fehérré válik a körömlemez.
 3. Fokozzuk a tapadást leoldható bonderrel.
  A leoldható bonder, egy tapadást elősegítő anyag, ami segít abban, hogy tartósabb legyen a körömdíszítésed. A leoldható bonder UV fényre köt meg.
 4. A bonder megkötése után vidd fel az első réteg gél lakkot. Ne vidd fel túl vastagon, ha vastagon viszed fel, akkor előfordulhat, hogy kötés közben a gél lakk megcsúszik, elfolyik.
  A gél lakkot, határozott lakkozó mozdulatokkal vigyük fel, ne maradjon levegő a zselé alatt, mert fellevegősödhet és így nem lesz tartós a gél lakkos körömdíszítés. A gél lakk UV vagy LED lámpa alatt köt meg. A halványabb színek első rétegben nem fednek megfelelően, majd csak második rétegben.
 5. A második réteg gél lakkot is határozott lakkozó mozdulatokkal vidd fel, ne legyen levegős, ne érintkezzen a gél lakk a bőrrel. Ha mégis érintkezik, akkor kötés előtt narancspálca segítségével távolítsd el. A második réteg gél lakkot is lámpázd. A gél lakkot nem kell fixálni, csak abban az esetben, ha körömnyomdával szeretnél rá nyomdázni.
 6. Végezetül, hogy tartósabb legyen a körömdíszítésed a két réteg gél lakkozásod vond be egy réteg leoldható fényzselével. A fényzselé se érintkezzen a bőrrel! Nem szabad hagyományos nem leoldható fényzselét használni. Ha a fényzselé nem leoldható, akkor megreped. A fixálós fényzselét kötés után fixálni kell, avagy kötés után zselészerű marad a teteje, amit fixálással el tudsz távolítani.

A gél lakk 3-4 hétig is tartós marad, körömlemezed a zselé alatt gyorsabban fog nőni, mert nem a körömlemezed kopik, hanem a gél lakkod.

Mire figyelj a gél lakk tárolásakor?

A gél lakk használata közben figyelj a gyerekekre, mert nem gyerekek körmére és nem gyerekek kezébe való. Gondosan zárd el, ha már nem használod. Mikor bezársz egy tégelyt, akkor mindig ellenőrizd, hogy megfelelően zártad be, mert ha levegőt kap hosszú hetek, hónapok alatt, akkor előbb besűrűsödik, majd beleköt  a tégelybe. De ha megfelelően figyelsz az elpakoláskor, akkor nem lesz gond és évekig használható, kenhető marad a géllakkod.

Mire lesz szükséges a gél lakk használatakor?

A legfontosabb, hogy legyen UV lámpád vagy UV fényt kibocsájtó LED lámpád. A gél lakk csak UV fény alatt köt meg.

 • Buffer, polírozó és reszelő, ajánlott a 100/180-as reszelő.
 • Nail prep, ami egy ecsetes előkészítő folyadék.
 • Portalanító kefe, mértete nem fontos. Kicsi és nagy is megfelelő.
 • Narancspálca, praktikus lehet a 10 cm-nél nagyobb, hogy könnyebb legyen fogni.
 • UV lámpa vagy UV LED lámpa. Egy lámpa több évig is megfelelően működik.
 • Leoldható bonder, ami egy tapadás elősegítő anyag.
 • A kiválasztott gél lakk színed, ami akár lehet több szín is. A gél lakk egy leoldható termék.
 • Nagyon fontos, hogy Leoldható fényzseléd legyen, mert ha nem leoldható akkor el fog repedni kötés után a fényzselé. Az már rád van bízva, hogy fixálós vagy fixálásmentes legyen a leoldható fényzselé.
 • Gél fixáló folyadékra akkor lesz szükséged, ha a fényzseléd fixálós.
 • Szálmentes papírtörlő a fixáláshoz.
 • Gél lakk leoldó folyadék, amire majd a leoldáshoz lesz szükséged, de a leoldó folyadékkal ne fixálj!
 • Gél lakk leoldó fóliából legalább 10 db-ra lesz szükséged, mert a leoldás után lehet nem tudod újra felhasználni.
 • Még körömdíszítőkből is beszerezhetsz egy-két félét, hogy a gél lakkos körömdíszítésed figyelemfelkeltőbb legyen.