Karácsonyi körömminták

Karácsonyi körömminták következnek mindazoknak, akik még elhavazódva állnak a karácsonyi készülésben és még nem volt idejük ünnepi körömdíszítésüket elkészíteni. Adhattuk volna a következő írásnak azt a címet is, hogy téli minták, hiszen az ez után bemutatásra kerülő körömfestések elsősorban a téli hangulat megteremtését szolgálják, nem annyira kötődnek az  ünnepekhez.

Mi minden tartozik a téli hangulathoz? A hó(pelyhek), a fagy, a zúzmara, a meleget adó tűz, a vastag és puha pulóverek és takarók, a csupasz fák, a szél, a sötét és az éjszaka. Ezeket direktben vagy jelképesen (akár színekkel) is átvihetjük a körömfestésekbe, ha szeretünk túllépni az egyszínű lakkozás keretein.

Nézzük sorba a felsoroltakat!

Karácsonyi körömminták: hópelyhek, fagy, jégcsap, zúzmara

Az egyik legegyszerűbb zúzmara készítési mód, ha bármilyen alapfestést (a leghangulatosabb még mindig a világoskék) fehérrel „ombrézunk”. Bátran játsszunk a fényekkel: az alapszín vagy az ombre színe is lehet fényes, matt, csillámos.

Karácsonyi körömminták

A következő karácsonyi körömminták a „fagyasztásra”, ha sima világoskék alapszínt csillámos sötétebb kékkel csíkozunk. Érdemes ehhez vékony ecsetet használni. Az alapfestés teljes száradása után a vékony ecsetet mártsuk a csillámos festékbe, majd a köröm hossztengelyével párhuzamosan és lapos szögben tartva az ecsetet, úgy, hogy a kezünk a köröm vége felé legyen, különböző távolsága a körömágytól letesszük az ecsetet, majd a köröm vége felé vonalakat húzunk. Ha jól csináltuk, akkor különböző hosszúságú vonalakból a körömvég teljesen összefüggően elfedődik, így olyan, mint amikor a széle felől elkezd bezúzmarásodni az ablak.

Rajzolhatunk a körmeinkre igazi jégcsapokat is, ha van hozzá vékony ecsetünk és kézügyességünk. A Youtube-on találunk videót olyan művészi körömfestésre, amely a lealapozott körmökön akrilfestékkel készít négyféle kékkel szépen 3D hatású jégcsapokat. Amúgy szerintem a szimplán lealapozott körömre festett sematikus (2D-s) jégcsap is ugyanolyan szép. Érdemes kipróbálni téli színekkel a water marble, azaz vizes márvány technikát. A különféle kék színekkel és fehérrel készített márványozás a jégről készült makró fotókra emlékeztet, és egyébként lendületes, feltűnő és szép.

Karácsonyi körömminták: pulóver-minták

Végre elérkeztünk a pulóver-mintákhoz! Szerintem nagyon aranyos ötlet, akár a kötés struktúrájának körmökre való átültetése, akár a norvég és egyéb téli pulóver-minták körömre álmodása.

Karácsonyi körömminták

A pulóvermintás körömfestéseknél nem mindig szokták az alapszínt fényesre hagyni, hiszen a kötött pulcsi se fényes. Van, hogy mattítják (ezzel lehet játszani, hogy csak az alapot, de a mintát nem, vagy a végén, ha kész a festés, az egészet lekenjük mattító lakkal), van, hogy fan brush-sal összekarcolják, hogy pulcsisabb legyen..

Norvég minta

A norvég mint alapja, hogy ún. díszítősorok követik egymást, és ezek adnak ki egy jellegzetes mintás felületet. A díszítő sorok általában úgy váltják egymást, hogy van egy egyszerűbb (vonalsor, pontsor, pont-vonal sor, egybefüggő vonal, x sor, és valamilyen feltűnőbb mintákból álló sor (szívecske, nagy X sor, gyémánt minta, két összefüggő vonal közötti farkasfog minta).

Karácsonyi körömminták

A norvég minta jellegzetes eleme a nagy virág, amely papírsárkány alakokból van. Ezt úgy tudjuk elkészíteni köröm nagyságban, hogy a körmünkre vékony ragasztócsíkokat ragasztunk csillag alakban. Vagyis kezdve a felezővonallal, majd arra egy merőlegeset a köröm felénél és a kereszt két felezőjét is feltesszük. A közöket úgy festjük fehérre, hogy kifelé a vége nyíl alak legyen, így adja ki a ragasztócsíkok lehúzása után a sárkány-alakot.

Gyémánt minta

A gyémánt mintát önállóan szoktuk látni pulóvereken, sapkákon, kesztyűkön, elég jellegzetes téli minta. Elkészíthetjük körmökön nagyban, egy sorban, vagy kisebben, két sorban, esetleg úgy is, hogy behálózza az egész körmöt.

Alapesetben két színű, de készíthetjük több színből is. A több színű változat alapverziója, ha a gyémánt felezővonalait megfestjük egy harmadik színnel. A legegyszerűbb úgy elkészíteni ezt a mintát, hogy a körmök lealapozása után nagy X-eket festünk egymás mellé, úgy, hogy a végeik összeérjenek (tekinthetjük két egymásba forduló farkasfog-mintának is). Azokat a négyzeteket, amelyeket körbezárnak a körvonalak, töltsük ki a színnel, amivel a körvonalakat festettük.