Pacsmagolási technikák

A pacsmagolási technikák mindazok számára tud megújulást nyújtani, akik szívesen kísérletezgetnek valami újjal a körömdíszítés világában. A körömfestésben a pacsmagok alkalmazása számtalan előnnyel jár, hiszen változatos és látványos eredménnyel jár, mindig egyedi, amolyan igazi kézműves munka.

Többféleképpen is elkészülhetnek a pacsmagolós körmök – amelyeket a szakirodalom splatter nails-nek hív – attól függően, hogy ki miben érzi ügyesnek magát, illetve hogy mennyire talál egyes eljárásokat túl macerásnak.

Pacsmagolási technikák – Szívószálas splatter

Talán a legegyszerűbb, és egyúttal a legpollockosabb eljárás a szívószálas körömtechnika. Ugye tudjuk, hogy Jackson Pollock az általa kitalált és elnevezett „action painting”-ről lett híres? Az ő munkamódszerére az volt a jellemző, hogy a földre fektetett vászonra ecsettel, és kézzel fröcskölve, bödönből löttyentve és csurgatva készítette elementáris erejű képeit. A végeredményt szükség esetén kaparással finomította.

Pacsmagolási technikák

A mi splatter körmeink szívószállal készülnek, méghozzá úgy, hogy a szívószál végébe (de szigorúan csak a végébe!) felszívjuk a szükség esetén hígított körömlakkot, majd egy nagy fújással ráfröccsentjük a körmökre.

Nézzük a pacsmagolási technikák eljárásának menetét lépésenként! Válogassuk ki a színeket a ruházatunknak és hangulatunknak megfelelően. Nem érdemes két-három színnél többet választani, mert túlzott lesz a kavalkád, és arra is figyeljünk, hogy a nagyon kontrasztos színek elfedhetik egymást. Használhatunk együtt világosat és sötétet, de ügyeljünk a sorrendre (ha először tesszük a világosat, a sötét elfedheti, ha a sötéttel kezdünk, a világoson átüthet).

Alapozzuk le a körmeinket, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket! Tegyünk a kiválasztott színekből egy-egy kövér cseppet egy műanyag lapra, majd szép sorban (a kiválasztott sorrendben) szívjunk fel a szívószálba, és fújjuk rá a körmeinkre. Ha úgy ítéljük meg, a végén fogpiszkálóval is besegíthetünk.

Végül tegyünk rá egy réteg színtelen fedőlakkot, vagy ha úgy ítéljük meg, hogy jobban illik hozzá, használjunk mattítót!

Tapasztalatok a szívószálas splatter-hez

Senkit nem áltatok: a szívószálas fröcskölős macerás, bosszantó és pepecselős eljárás. Viszont, ha elkészül trendi, feltűnő és izgalmas. Kipróbáltam és elmondom, hogy mivel könnyíthetitek meg az életeteket, ha ezt választjátok. Nagyon jól mutat „negative space” festésként is, vagyis ha színtelennel lealapozott körömre csupán egy színt használunk.

Óvintézkedés, óvintézkedés!

Ez egyrészt vonatkozik az ujjainkra, vagyis bőrünkre. Tekerjük körbe cellux-szal, úgy, hogy a körmöt kihagyjuk, és ezt nem csak úgy lazán kell érteni, mint mondjuk a water marble technikánál. Keressetek videót arra vonatkozóan, hogy miként lehet vízzáróan csomagolni, nagyban megkönnyítitek a saját dolgotokat.

Pacsmagolási technikák

A másik lehetőség, hogy vastagon bekrémezitek a körömágyakat, esetleg ajakírral bekenitek, lényeg, hogy olyan réteg kerüljön a bőrre, ami pár pillanatig megakadályozza a lakk beivódását, hogy legyen időtök villámgyors mozdulatokkal körbetörölni a körmöket. Ja, és az óvintézkedés legjobb, ha nem csak az ujjakra vonatkozik, hiszen fröcsögni bárhova tud a cucc…

Másrészt igyekezzünk megóvni a környezetünket is, hiszen senki nem garantálja, hogy a kifröccsenő lakk kizárólag a körmökön fog landolni. Takarjuk le az asztalt újságpapírral, vagy konyhai törlővel!

A lakk és a szívószál esete

Egyrészt a lakknak megfelelően hígnak kell lennie, mert különben a szívószál rétegenként felveszi és eldugul. Elvileg, ha elég híg a lakk, akkor nem is kell külön tenni a cseppeket, elég, ha az üvegbe mártod a szívószálat, ekkor viszont ügyelni kell arra, hogy ne legyen rajta túl sok, mert egyben beteríti az adott körmöt. Jó eljárás az is, ha az ecsettel tunkolod meg a szívószál végét, lehetőleg úgy, hogy több kerüljön a belsejébe, mint a külsejébe.

A sűrű lakkot a műanyag lapon tudod hígítóval elkeverni.

Pacsmagolási technikák – Fújd, ameddig fújhatod

Ki kell tapasztalni a fújás erősségét, hiszen ha túl erősen fújsz, egy helyre kerül az összes festék, ha túl gyengén, akkor meg nem jön ki vagy csak kevés, és így kontrollálhatatlan. A legjobb, ha egy-egy közepes erősségű, és rövid fújással dolgozol. Nem nagyon van lehetőség arra, hogy „oda még kevés került, teszek rá egy leheletnyit”, mert tuti, hogy nem annyi fog menni, amennyit szeretnél.