Várandósság és körömápolás

Várandósság és körömápolás – Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés veszi körül a várandós nőket, és egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk arra vonatkozóan, hogy növekedő pocakkal is szépek, nőiesek legyenek.

A divatos, szexi öltözködés, a magassarkú használata, köröm- és hajfestés sokak számára természetes ebben az időszakban is. Mások a kilenc hónap teljes tartama alatt (vagy legalábbis onnantól kezdve, hogy tisztában vannak a baba érkezésével) igyekeznek elkerülni minden károsnak ítélt dolog használatát, amellett, hogy természetes eszközökkel igyekeznek ápoltak maradni.

Az ápoltság egyik legfontosabb területe a kéz- és a körmök tisztasága, de sok kismama úgy érzi, hogy ide „csúcsosíthatja ki” korábbi „divatozós” önmagát is. A nők egy része a testének átalakulását nehezen éli meg, legszívesebben elrejtené gömbölyödő alakját, ezért nincs kedve feltűnően vagy divatosan öltözni, ugyanakkor a körmei lakkozása révén mégis trendinek és frissnek érezheti magát. Ha szélesedő csípőnkre, dagadó lábainkra nem tudjuk már a korábban megszokott leggings-t és tűsarkút felvenni, vidám színekkel kifestett körmeinkkel elvonhatjuk a külvilág figyelmét arról, hogy lazábban vagy sportosabban öltöztünk fel.

Várandósság és körömápolás

Ugyanakkor ez egy vitás terület is, hiszen se az orvosok, se a laikusok és persze se a kismamák között nincs egyetértés arra vonatkozóan, hogy a körömlakkozáshoz használt vegyi anyagok összetevői felszívódnak-e és kárt okozhatnak-e a magzatnak. Vannak, akik azt állítják, hogy a ftalátok, acetátok és formaldehid bekerül a véráramba és eltéréseket okozhat a hormonális rendszerben, ami kihat a baba fejlődésére is. És vannak, akik teljes bizonyossággal állítják, hogy ezekből semmi vagy csak olyan minimális mennyiség szívódik fel, amely semmilyen problémát nem okozhat.

Szaktudás hiányában nem kívánunk állást foglalni ebben a kérdésben, talán csak annyit fűznénk hozzá, hogy ha már körömfestés, akkor talán inkább gél-lakk, hiszen azt ritkábban kell leszedni (sőt, ha töltjük, akkor sokáig nem is kell). Amíg a lakkozás elkészül, a felszabaduló illatok – különösen az első trimeszterben – gondot okozhatnak a kismamának, de ha megfelelő szellőztetés, közbeiktatott szünetek mellett elkészül a mű, akkor csak nagyon ritkán kell a későbbiekben hozzányúlni, mégis érezheti, hogy ápolt.

Várandósság és körömápolás – körömminták kismamáknak

Ha eldöntöttük, hogy festeni fogjuk a körmünket a várandósságunk során, akkor vessük bele magunkat a sűrűjébe! Sok nő a terhesség bizonyos időszakaiban sokkal nőiesebbnek érzi magát mint korábban vagy éppen a nőiség másik oldalát tapasztalja erősebben, mint máskor. Ez hasonló ahhoz, amikor felszabadultnak érezzük magunkat, fürdőzünk a ránk törő élményekben és érzelmekben, amelyeket kifelé is meg akarunk jeleníteni. Hát ne fogjuk vissza magunkat!

A felszabaduló szeretet, a megtalált harmónia és az átalakulóban lévő hormon-háztartás érdekes dolgokat tud kihozni belőlünk. Így az egyikünk egyre emelkedettebb irányba megy el és rózsaszín körmökre kis talpakat és monogramokat fest/festet. Aki a légies, könnyed, emelkedett dolgokat kedveli ebben az időszakban, válassza a porcelános vagy pasztell színeket, azok közül is a világosabbakat, a díszítések terén pedig maradjon a nonfiguratív indáknál, virágoknál, tollpihéknél, esetleg a légies ombre csillámoknál. Jó megoldás az is, ha nem teszünk mintát minden körömre, hanem a jól bevált 4+1 felosztást választjuk, esetleg egy aprócska rajzot teszünk minden körmünk egyik sarkába. Mindehhez kiváló az aránylag rövid sima francia alap.

Másból éppen ebben az időszakban bújik elő nagy vehemenciával a dögös nő, így vörös körmökkel és testre simuló ruhákkal hódít, ilyen lehengerlően kifejezve tomboló energiáit. A vadóc kismamáknak javasoljuk a feltűnőbb színeket, a nagyobb mintákat, amelyek megválogatása a ruhatár viszonylatában történik (mert ugye cél, hogy ne kelljen sokszor változtatni rajta). A merészebbeknek ajánljuk a többszínű francia festést, vagy a negative space színes franciát, amelynek alapszíne a natúr alapozólakk és csak a körömvég kap színes vagy színes-csillámos festést. Kiváló választás a vibráló pink vagy az élénk, már-már türkizbe hajló kék, ha esetleg a babánk nemét is kommunikálni szeretnénk.

Természetesen e két csoport között még számtalan árnyalat és átmenet létezik. Ha például egyébként nem volt körömfestős a kismama és most is mondjuk csak azért jut eszébe, mert a várandósságtól törékeny lett a körme, akkor szépen manikűrözött rövid körmökre is csodásan mutat a gél lakk. Ez is lehet egyszínű vagy mintázott, igény szerint.