Vadiúj trend: a buborékkörmök

A buborékkörmök nem olyan régen jelentek meg a legnagyobb közösségi csatornán azok a fotók, amelyek aztán nagy kommentáradatot indítottak meg, és nyilvánvalóvá tették, hogy nem minden trendet érez követendőnek az emberiség.

A buborékkörmök (bubble nails) meglehetősen ellentmondásos megítélést vívtak ki maguknak: vannak, akik kifejezetten cukinak találják őket, és vannak, akik pedig undorítónak minősítik az összességében valóban meglepő kinézetű manikűrt (vagy pedikűrt, mert lábon is láttam már ilyet).

A manikűr lényege az, hogy nem hosszában építenek, elnyújtott műkörmöket, hanem felfelé terebélyesedő, duzzadt gömböket kreálnak a rövid vagy maximum közép hosszúságú igazi körmökre. Így azt is mondhatnánk, hogy ez a körömminta-típus a rövid körmök számára kitalált út, az extrém díszítettség felé (de ez elhamarkodott kijelentés lenne, majd meglátjátok miért).

Buborékkörmök

A bubble nails igazán fényes és élénk színű lakkal bevonva szép, hiszen akkor cukorka hatása van. Olyan, minta nagy drazsékat illesztettek volna a körmökre. A másik vonulat, amely szintén mutatós tud lenni, az üveggyöngy-hatású, amelynek rögtön több ága is van. Lehet egyszínű, mélyebb árnyalattal bevont, esetleg csillámporral vagy glitterekkel 3D-sé tett gömb, de ugyanígy lehet mintás, amelyre úgy viszik fel a mintákat, minta térhatása volna.

Természetesen a színek és effektek együtt is alkalmazhatóak (pl. 4+1 vagy 3+2 felosztásban), vagyis nagyon mutatós, ha teli színű körmeinket pl. térhatású gitteres körmök váltják vagy ha cukorkaszínű körmeink közé mintás üveggolyókat illesztünk.

A bubble körmökön is lehet rátéteket alkalmazni, bár érdemes nem nagyon kiálló felületet építeni, hiszen ez a fajta köröm amúgy sem túlságosan „tevékenységbarát”. Azért nagyon szépen elfér rajta egy-két kő, kristály vagy fémgomb, ha elegánsabb kinézetet szeretnénk (már ha ez egyáltalán gömbkörmökkel elképzelhető).

Ami a gömbök alakját illeti, többféle lehet, attól függően, hogy hova kerül a köröm felületén a legmagasabb rész. Ha nagyjából a mértani középre kerül, akkor a köröm szabályos félgömb lesz, ha a külső vagy belső 1/3-nál (vagy két ponton) helyezik el, a körmök kissé elnyújtott formát kapnak.

Mi a jó és mi a rossz a buborékkörmökben?

Nyilvánvaló, hogy a buborékköröm ugyanannak a túlzó trendnek a része, mint amelybe a „méteres” vagy emeletes stilettók, a többágú műkörmök vagy az elvadult 3D díszek (állatsereglet, búrjánzó erdő stb.) tartozik.

Ugyanakkor, ha belegondolunk, ez a forma egy fokkal élhetőbb, hiszen lehet vele gépelni és mobilozni, nem áll fenn a veszélye annak, hogy agyonszúrunk valakit vagy kikaparjuk a szemét. Bár a „valami széle alá illesztem a körmöm és úgy emelem/kaparom fel” mozdulat nem fog menni, és a zsebben/táskában kotorászást is újra kell tanulnunk, de azon felül, hogy meredeken néz ki a manikűr, más baj talán nincs vele.

Buborékkörmök

Ha jól van megcsinálva, nem levegősödik fel, nem törik el, vagyis masszív alkotmányt képez, és a felületi sérülékenységére sem lehet panasz. Bizonyos határok között újratölthető, és akadálytalanul újrafesthető.

Amikor csináltatjuk, néhány dologra érdemes ügyelni. A buborékköröm csak akkor szép, ha szabályos és egyforma gömbök kerülnek az összes körmünkre. Ha az egyik erre csálé, a másik arra gömbölyödik, nem szabályos a felülete, akkor az egész inkább egy szedett-vedett vagy éppen elrontott manikűrre fog emlékeztetni.

Extrém buborékkörmök

Az extremitás extremitását képezik azok a bubble körmök, amelyeket mégiscsak igyekeznek körömhossz irányában elnyújtani, aminek az lesz a következménye, hogy a stilettó légiességéhez képest brutál darabos és tömör valamik keletkeznek a körmök felületén. (Ezekre utaltam az első rész elején.) Ezeknek is van saját nevük, úgy hívják őket, hogy „hump nails”, azaz dombos vagy púpos körmök. Az ujjbegyen túlnyúló hump lehet karom-szerűen ívelt, szélesedhet akár extrém módon, de lehet mindkettő. Itt már összeér a kreatvititás a saskarom körmökkel (ezek is bumszlisak csak meredeken keskenyednek), amelyeket valamikor régebben már bemutattunk.

Olyan bubble-t is láttam már, amely körbekanyarodik az ujj végén és visszahajlik az ujjbegyre, mintha az ember marilynje vagy hosszú szalonkockája a nagy melegben elolvadt volna, és ráhajolt volna az ujjak végére. Hát ezekre a szélsőségbe vitt buborékkörmök nyilván nem érvényes a fent felsorolt miért jó, miért nem…