Házi praktikák körömfestéshez

Házi praktikák körömfestéshez: a körömdivat olyan gyorsan fejlődik és változik, hogy csak győzzük kapkodni a fejünket. Igazán komolyan követni nem is lehet már, hiszen nem csak a színek széles kínálatából kellene felszerelkeznünk, hanem a textúrák, állagok, felületek, hozzáadott dekorszemcsék és még számtalan más egyedi változó szerinti verziókat is figyelembe kellene vennünk.

Ez egy vagyon lenne, ha igazán naprakészek szeretnénk lenni, főleg, ha mindent a boltban szeretnénk megvenni, ráadásul magas minőségű márka neve alatt. Ennek kiváltására gyűjtöttünk össze pár tippet, a következő néhány bejegyzésben, amit otthon is kipróbálhattok.

Matt körömlakk

A matt körömlakkok gyakran drágák, a mattító lakkok pedig sokszor vagy nem működnek jól, vagy nem kenhetőek egyenletesen, vagy olyan tulajdonságokat kölcsönöznek a körömdekornak a mattítás mellett, amely nem hozza meg a használatukhoz való kedvünket (pl. törékennyé teszik).

Házi praktikák körömfestéshez

Próbáljuk ki a házi mattítást, amihez nem kell más, csak a kiválasztott fényes körömlakk és némi kukoricakeményítő. Fogjunk egy papírtányért vagy egy olyan műanyag lapot, amelyet nem sajnálunk összefestékezni. Öntsünk kis mennyiséget a lakkból a kiválasztott felületre, majd kiskanállal szórjunk mellé a kukoricakeményítőből. Fogpiszkálóval kezdjünk a porból a festékbe keverni. Kezdjük nagyon kis mennyiséggel és apránként adagoljuk, ha kell.

Természetesen a keményítő sűríti a lakk állagát, így nem szabad túl sokat hozzátenni, mert nagyon sűrű lesz. Érdemes tesztelni a körmön is, hogy mennyi az elég, akár több fázisban is kenjük fel a körömre és hasonlítsuk össze. Ez a praktika igazán akkor működik jól, ha már otthonosan mozgunk benne, vagyis érdemes rászánni az időt és a pazarlást, hogy kitapasztaljuk hogy működnek együtt az alapanyagok.

Felkenés után a lakk fényesnek tűnik, de a száradással folyamatosan veszíti el a fényét és végül matt lesz. Nagy előnye, hogy a kukoricakeményítő magába szívja a nedvességet, ennek köszönhetően gyorsan szárad a körmökön (ez persze a felvitel során hátrány is lehet).

További verziók A kukoricakeményítőt nem muszáj minden esetben a színes lakkal összekeverni. Van, aki a felkent és még nedves lakkra ecsettel viszi fel a port, majd pár pillanat múlva ugyanazzal az ecsettel lesöpri a felesleget, mások felviszik a színes lakkot, majd a fedőlakkot keverik ki a keményítővel és így húznak a körmökre matt finisht.

Házi praktikák körömfestéshez

A számtalan különféle különleges lakknak – amelyek ilyen-olyan-amolyan csillogó különleges struktúrát vagy felületet adó részecskéket tartalmaznak – sajnos nem csak előnyei vannak. Biztos ti is rengeteget tudnátok mesélni arról, hogy amellett, hogy több-kevesebb idő után lepattogzott ugyan a lakk, mégis milyen nehéz volt teljes egészében eltávolítani lemosáskor. Gyakran nem győzzük áztatni, kaparni, és még komoly kitartás után is előfordul, hogy bele kell törődnünk, hogy „majd lekopik magától”.

Nem tudni, hogy ezek a különleges részecskék miért ennyire ragaszkodóak, de a lakkgyártók természetesen kifejlesztettek ennek a jelenségeknek a megelőzésére is már termékeket. Ilyenek lehetnek például a ragtapaszként lehúzható alapozók és lakkok (peel off base és finish), amelyeket úgy kell eltávolítani, hogy az egyik szélét felkaparjuk, majd lehúzzuk a festést, mint egy tejfölös doboz tetejét.

Mi most mutatunk nektek egy otthoni lehetőséget, amely működik, és megóvhat benneteket attól, hogy még egy körömlakkos dolgot kelljen megvennetek.

Házi praktikák körömfestéshez: lehúzható alap”lakk”

Az alapozó lakknak mindössze két összetevője van. A nagyobb arányú összetevő a fehér színű iskolai ragasztó, amelyet biztos te is ismersz/használtál már, de ugyanolyan jó a dekupázsragasztó is. Ennek az a jellemzője, hogy a bőrről is ledörzsölhető, kis kukacokká lehet „összedörzsölni”. Ez a ragasztó vízben oldódik, illetve vegyszerekből is kevesebbet tartalmaz, így a lehúzhatóság mellett még kímélő is. A lényeg, hogy ne keményre száradó, áttetsző ragasztó legyen, hanem tejes-homályosra száradó, PVA alapú, vízbázisú termék.

Nyomj egy üres körömlakkos üvegbe ebből a ragasztóból, majd adj hozzá kevés (kb. egy evőkanálnyi) vizet. Jó alaposan rázd össze (tehetsz mellé egy apró fémgolyót is, hogy segítse a keveredést). Vigyél fel egy réteget a körmeidre, majd hagyd megszáradni. Ez után csináld meg a körömmintát, ahogy gondoltad. A lakkozás alapozása stabil lesz (a rugalmasság miatt talán még tartósabb is a körömvégeken), de ha el akarod távolítani a festést, akkor csak húzd le a lakkozást, mint egy matricát!