Hogyan óvjuk meg a cuticulát a festéktől?

Nagyon sok olyan körömfestési mód van, amelynek során jó eséllyel „ki fogunk térni” a köröm felületéről, és törhetjük a fejünket, hogy hogyan szedjük le a bőrünkről a rászáradt-rákenődött festéket. Tipikusan ilyen a water marble vagy az ombre, de aki kevésbé gyakorlott, bármikor képes összekenni magát.

A technikák leírásánál általában azt szoktuk javasolni, hogy cellux-szal tekerjétek körbe az ujjatokat, de az két teljes kéznél már jelentős mennyiség és amúgy sem bombabiztos módszer. A ragasztószalag merev, a hajtásoknál eláll a bőrtől, aláfolyik a festék, de az is előfordulhat, hogy a lehúzáskor az éles széle sérti meg a nehezen megalkotott körömmintát.

Ennek elkerülésére gyűjtöttünk most össze néhány terméket, amely segítségünkre lehet. Olyan lakkokról vagy lakkozáshoz használt anyagokról van szó, amelyek a bőrről fólia-szerűen lehúzhatóak a száradás után.

Hogyan óvjuk meg a cuticulát a festéktől?

A legegyszerűbb megoldás: suliragasztó

Ezt a fehér, gumiszerűen rugalmasra száradó ragasztó típust említettük már a lehúzható alaplakk házi verziójának elkészítésénél. Kiválóan alkalmas az itt említett szerepre is, adott esetben érdemes kissé hígítani, hogy szép vékonyan tudjuk felkenni, de ne túlságosan, mert akkor meg szakadozni fog a lehúzásnál. Próbáljátok ki, hogy nem okoz-e allergiát, végül is nem kifejezetten erre a célra találták ki!

Liquid Palisade, a folyékony kerítés

A Kiesque terméke kifejezetten ezzel a célzattal készült. Nem csak a cuticula megvédésére használható, hanem bármely más körömfestési műveletnél is, ahol ragasztószalagot használnánk. A felkenés után pár pillanat alatt megszárad, és bőrszerűen lehúzható, miközben nem bántja az alatta található lakkréteget sem. Egyetlen hátránya, hogy kissé drága.

Folyékony latex, a köztes megoldás

A LP alapjaként is szolgáló folyékony latex önmagában is elvégzi a neki szánt feladatot. Többféle színben kapható, de ez igazából egy teljesen mellékes tulajdonság, hiszen végül úgyis eltávolítjuk. Talán abból a szempontból lehet jelentősége, hogy könnyebben megtaláljuk a végét, ha nem a natúr (alapból tejszínű, de színtelenre száradó) változatot választjuk. Egy dolog azonban nagyon fontos: a használat előtt győződjünk meg róla, hogy nincs latex-érzékenységünk!