Körmöt lakkozni szebben-jobban

Senki nem állíthatja, hogy szépen körmöt lakkozni könnyű lenne. Persze, ahogy a festő-mázolóknak is meg vannak a maguk technikái, úgy a műkörmösöknek is megtanítják az egyenletes körömlakk előállításának a fortélyait.

De mi „földi halandók” otthon még az ügyesebb kezünkkel a kevésbé ügyeset valahogy megoldjuk, de fordítva… és ez persze vonatkozik az alaplakkra, a különféle mintázásokra és fedőlakkra is (hiszen a mattítót egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire egyenletesen sikerül felvarázsolni, lakkozni körmeinkre).

Szerencsére a gyártók régóta versenyeznek azon, hogy ki hogyan tudja a vásárlók dolgát megkönnyíteni ezen a téren. Számtalanféle ecsettel kaphatunk körömlakkot: lapossal, nagy kerekkel, kis kerekkel, legyezőszerűen szétterülővel stb.

Körmöt lakkozni szebben-jobban

És most itt a legújabb innováció, amelynek segítségével garantált az egyenletes, csíkmentes és szép homogén festett felület a körmeink felületén: a körömlakk-spray. A hajtógázas sprayt használat előtt fel kell rázni, majd egyenletesen, 20 cm-ről átfújni az ujjaink végét. Természetesen a fej nem céloz olyan pontosan, hogy csak a körmeinken landoljon a festék, de nem kell megijedni.

A festék összetétele olyan, hogy kizárólag a körmökön tapad meg, de ott pár pillanat száradás után tartós felületet képez. Miután a körmeinken megszáradt a festék, szappanos meleg vízzel mossunk kezet, és csodák csodája, máris volt festék a bőrünkön, nincs festék a bőrünkön.

A spray-s formátumnak több előnye is van a lakkozni kívánt körömlakkokkal szemben: nincsenek ecsetvonások, ezért a felület szép egyenletes, csíkmentes. A levegőbe porlasztott részecskék jóval kisebbek, és a körömre kerülő lakk jóval kisebb mennyiségű, mint ha ecsettel kenjük, mégis szépen fed. Persze ezzel szemben áll az a kis mértékű pazarlás, amikor a bőrünkre is bőven jut a festékből, de ez betudható akár az elrontott és lemosott körmökön abszolvált veszteségnek is.

Az első fecskéket a Nail Inc. dobta piacra, de biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan számos cég fogja követni a példájukat. Egyelőre náluk is csak két színben lehet kapni: gyöngyházas pinkben és metál ezüstben.

A kézdíszítés legújabb trendje nem is olyan új

Nem mondhatjuk pusztán körömdivatnak, mert nem szorítkozik a körmök felületére. Bár már nyár elején megjelentek a körömdivat területén azok a bőrre készített festések, díszítések és tetoválások, amelyek túlnyúlnak a körömlemezek lakkozni való módozatán és igénybe veszik a cuticula felületét is.

A trend, amelyről beszélünk, a körömgyűrűk divatja, amely már az elmúlt években is újra meg újra hullámokat korbácsolt fel a divatkövetők között. Korábban már mi is beszámoltunk olyan körömgyűrűkről amelynek karikája közvetlenül a köröm ujjunk felőli végén helyezkedik el, és arany vagy ezüst körömlemezt tart a valódi körmünk elé. Ennek számtalan változata elérhető már: a köves, 3D-s körmöktől a gyűrű különféle megoldásain (kígyó, inda eltérő stílusban) át.

Ez nagyon izgalmas, vagány, inkább punk irányába mutató hangulatot áraszt. Bár a letisztult arany/ezüst változatokat nagyon elegáns szettekhez is el tudjuk képzelni, nyugodtan mondhatjuk, hogy ezt a körömgyűrű vonalat a (steam) punk kimaxolta magának. Különféle apró alkatrészekből összeállított, akár a körmön túlnyúló, vagy az ujj egész hosszát befedő robotujj-szerű „körömgyűrűk” már inkább ékszerként funkcionálnak, mint körömdíszítésként. Steampunk áruházakban az egész ujjvéget beborító, gúla formájú „körömsipkák”, lánccal rögzített áttört fémcsipke kézékszerek is megtalálhatóak

A hétköznapibb trendbe ennek finomabb változatai kerültek bele: ami most menő, friss és trendi, hogy az ujjak teljes hosszát apró és nem túl széles-figuratív gyűrűk tömkelegével rakjuk tele. Juthat 1-2-3 az egyes ujjpercekre, beleértve a körmös ujjvéget is, vagyis a gyűrű már nem marad meg a klasszikus helyén többé. A lényeg, hogy minden ujjon más legyen az eloszlás, és látványosan sok gyűrű legyen a kezeken. A körömgyűrűtrend másik aktuális iránya, amikor a cuticula mentén körbefutó gyűrű a köröm elé valamilyen mintát tart (összességében úgy néz ki, mintha negative space minta lenne): virágot, háromszöget, áttört csipkét stb., ebben pedig az a jó, hogy stílusban kicsit jobban pozicionálható, mint a nagy homogén fém felületekkel játszó steampunk stílus körömgyűrűi.