Téli kézápolás otthoni praktikákkal 2.

A téli kézápolás – A bőrkeményedések a bőrünk védekező mechanizmusa következtében jönnek létre: ha nagy vagy hosszú ideig tartó erőbehatás éri a bőrünket, a hámréteg megvastagszik, majd a felső része kiszárad, és megkeményedik, hogy védje a bőr mélyebb rétegeit.

A bőrkeményedések eltávolítása után mindig használjunk ápoló és tápláló krémet vagy növényi kezeléseket (lásd alább), hiszen az elhalt hámsejtek eltávolítása után friss, ún. újbőr marad a felszínen, amely érzékeny.

Téli kézápolás

Téli kézápolás: milyen élelmiszerekkel, háziszerekkel táplálhatjuk a bőrünket?

Citromhéj

Ha citromlevet facsarunk, soha ne mulasszuk el a megmaradó citromhéj belsejével áttörölni a kezünket. A citromsav tisztít, fertőtlenít, a citromolaj táplál. Ráadásul a citromsav fehéríti is a körmöket, így könnyedén eltünteti az elszíneződéseket róla.

Krumpli

Kevesen tudják, hogy a burgonya milyen erőteljesen ápolja a bőrt. Állítólag az orosz nők azért olyan szépek, mert burgonyával ápolják a bőrüket a nagy téli hidegek során. A reszelt krumpli pakolás még a berepedezett kézbőrt is nyugtatja, gyógyítja.

Uborka

Az uborka egyedülálló módon frissíti a bőrt, eltávolítja az elhalt hámsejteket, megnyitja a pórusokat, és feltölti saját vitaminjaival, ásványi anyagaival.

Tej

Száraz kezeinket egyszerűen áztassuk langyos tejbe. Tele van vitaminnal, a zsírtartalma magas. Ha egy kis őrölt mandulát is szórunk bele, még a körmeinknek is jót teszünk vele.

Olívaolaj

Tudjuk, hogy az olívaolaj kiváló bőr és hajápoló, valamint megenni is rendkívül egészséges. Akár önmagában is nagyon jó hatású, a kezeink bőrének táplálására, de ha barna cukrot oldunk fel benne, a kifejezetten sebes, gyulladásos bőrre is gyógyír lesz.

Szezámolaj

Rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Puhít, táplál, hidratál.

Méz

A méz kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, így bármilyen sebesülés vagy csípés estén nagyon jó szolgálatot tehet. Bármilyen olajjal elkeverhetjük (vagy tejjel/tejszínnel, hiszen azok is jó zsiradék-források), ha rózsavizet vagy rózsaolajat használunk hozzá, az kiválóan puhítja a bőrt.